Vælg den rigtige a-kasse

En arbejdsløshedskasse, eller blot en a-kasse i daglig tale, har til formål at hjælp dig økonomisk, hvis du mister dit arbejde. A-kasserne står for udbetaling af dagpenge, så du ikke skal søge om en kontanthjælpsydelse. Umiddelbart lyder det måske som to nærtbeslægtede ydelser. De sikrer jo begge, at du får penge på kontoen, så du kan betale dine regninger. Der er dog væsentlige forskelle på disse ydelser. Hvis du søger om kontanthjælp og på samme tid har en formueværdi over 10.000 kr., så skal du bruge din formue, før du kan blive godkendt til kontanthjælp. Sagt på en anden måde skal du sælge eksempelvis din bil og leve af pengene fra salget, før du kan godkendes til kontanthjælp. Det gør sig på ingen måde gældende ved dagpenge. Uanset din formue kan du få dagpenge op til to år, hvis du opfylder betingelserne. Er du gift eller registreret som samlevende med din partner, skal vedkommende ikke forsørge dig, hvis han eller hun tjener over et bestemt beløb. Din partner er således ingen hindring, for at du kan modtage dagpenge.

Retten til dagpenge er betinget

På sin vis kan a-kasser altså betegnes som en slags forsikring. Hvis du ikke selv er skyld i, at du er blevet fyret, så skal du ikke sætte hverken hus, bil eller ægteskab på spil for at modtage dagpenge. Der er dog visse regler, du skal overholde for at være berettiget til dagpenge. Disse kan variere fra a-kasse til a-kasse, men oftest er de samme regler gældende. Blandt de fleste a-kasser gælder det først og fremmest, at du står til rådighed for arbejdsmarkedet. Det betyder, at du skal tilmeldes et jobcenter, være aktivt jobsøgende og så skal du selv ønske at komme i arbejde igen. Ydermere er der nogle grundlæggende krav, du skal opfylde. Som regel gør de samme regler sig også gældende her blandt de forskellige a-kasser. Du skal have været medlem i mindst 1 år, og så er der særregler for en fuldtidsforsikring og en deltidsforsikring.  De fleste a-kasser har andre regler, du også skal opfylde, så her bør du læse medlemsbetingelserne grundigt, før du tilmelder dig.

Forskel på a-kasser

At den ene a-kasse er bedre end den anden, er ikke til at sige. Der er stor forskel på de mange a-kasser, og derfor kan det være en jungle at finde rundt i. Mange a-kasser har en branche, de fokuserer mest på. Det kan derfor være en fordel for dig, at du undersøger, hvilke a-kasser, der passer til din branche, før du melder dig ind. Nogle har funktionærer i hovedsædet, mens andre koncentrerer sig om landbrugsarbejdere. Selvfølgelig findes der også a-kasser med et tværfagligt fokus, og derfor skal du ikke tage stilling til branchekendskab, før du melder dig ind i disse. Det kan virkelig betale sig at være medlem af en a-kasse uafhængigt af, om du er lønmodtager, studerende eller selvstændig som bibeskæftigelse. De fleste a-kasser tilbyder et gratis medlemskab til studerende, hvorimod det som lønmodtager kræver betaling for at få et medlemskab. Pengene er dog godt givet ud i sidste ende.

Send a Comment

Your email address will not be published.