Lån – alt du bør vide

Det kan være enormt fristende at låne penge, hvis man står og mangler. Måske er det forår som nu, og du drømmer mere end noget andet om en ferie til sydens varme. Det kan også være, at din elskede datter snart skal konfirmeres, hvilket betyder en dyr fest og tilhørende blå mandag. Der er mange grunde og argumentationer for, hvorfor et lån skal optages, men det vigtigste er at klarlægge, om det er en god idé. Dette skal man logisk nok finde ud af, inden man optager lånet. Her får du derfor en kort gennemgang af lån, hvad det er, hvad du skal passe på med og lignende.

Forbrugslån eller kviklån – hvad er forskellen?

Faktum er, at det er det samme! Et forbrugs- eller kviklån er et lån, der ikke er øremærket en speciel udgift. Du kan for eksempel godt gå i banken og låne 200.000 kr. til en bil, men det betyder også, at pengene skal bruges på bilen – og ikke noget andet. Tager du et forbrugslån, kan du selv vælge, hvad du vil købe for pengene. Så uanset om du mangler ny computer, penge til en ferie, godt kunne tænke dig en ny taske eller noget helt fjerde, så kan du bruge forbrugslånet til det. Der findes et hav af oversigter over låneudbydere hvor du kan sammenligne lånetilbud – her er et par stykker:

Scandilån – www.scandilån.com/privatlaan

Netnaut – https://www.netnaut.dk/forbrugslaan

Monio – https://www.monio.dk/forbrugslaan

Kan alle låne? Krav til låntagere

Der er så at sige ganske få krav ved forbrugslån. De fleste lånudbydere kræver blandt andet, at du kan dokumentere en indkomst. Nogle vil endda have, at den kommer fra et fast arbejde. Fælles for (næsten) alle er dog, at du ikke må være registreret ved RKI, idet det betyder, at du ikke har kunne betale din gæld førhen. Der er også aldersgrænse ved nogle lånudbydere, men denne går helt ned til 18 år ved nogle, hvorfor det ikke burde være svært at finde en, der vil lade dig låne.

Fælder ved lån – her bør du holde øje

Du bør altid se dig for, inden du låner. Det er vigtigt, at du undersøger alt lige fra årlig rente til lånets varighed. ÅOP er det tal, du skal holde allermest øje med, når du leder efter et godt sted at låne penge. ÅOP betyder ”årlig omkostning i procent”, og den fortæller dig, hvad du kommer til at betale tilbage udover de penge, du låner. Du må dog aldrig hoppe i fælden og tro, at blot fordi ÅOP’en er lav, er alting godt. ÅOP er nemlig beregnet således, at man går ud fra, at du beholder lånet i hele perioden, og således ikke opsiger det før tid. ÅOP for en variabel rente vil derfor ofte være lavere end ÅOP for en fast rente, hvilket vil få mange til at tro, at en variabel rente er bedst. Lånet med den variable rente er også meget mere risikofyldt, hvorfor du faktisk risikerer, at det ender med at blive dyrere, end hvis du valgte et lån med fast rente. Det kan derfor ikke siges nok: Se dig for.

Sådan låner vi penge i Danmark

I 2016 og 2017 fortsætter private låntagere med at bevæge sig mod realkreditlån med længere rentebinding og afdrag. Især lån med binding i 5 år og med fast rente er populære, faktisk så meget, at de i 2017 udgør 60% af alle realkreditlån. Dette er tillige på bekostning af, at der generelt er set et fald i antallet af lån med binding i 1 år, der kun udgør 8% nu. Lån med 3 års rentebinding bliver også mindre og mindre populære. Det bliver derfor spændende at se, om udviklingen fortsætter i samme retning.

Send a Comment

Your email address will not be published.